 |
|
|
|
תעודה בתוקף בלבד. בינתיים מה שהצעתי מסופרים שדורשים 1100-1200 לא מספק אותו. רק הצעות מתאימות.
sofer@stam.net
|
|
|
|
|
00
|
 |
|
|
|
רופאים, עו"ד, רואי חשבון, צריכים לחדש את התעודה שלהם כל 3 שנים? איפה בשו"ע, במשנה ברורה, קסת הסופר, כתוב שסופר צריך לחדש את כתב הקבלה שלו כל 3 שנים???
|
|
|
|
|
0000
|
 |
|
|
|
אם דעת הרב וואזנר זצל ועוד גדולי הדור לא מקובלת עליך, אז הסתם שלך לא מקובלים על הלקוחות. פשוט מאוד
חוץ מזה שההגיון בזה ברור, סתם זה תחום עם המון פרטי הלכה ושונה משחיטה. כבר דנו בזה רבות
|
|
|
|
|
000000
|
 |
|
|
|
התקנה המוזכרת באחרונים היא שלא לכתוב בלא רשות בית דין או כתב סמיכה מחכם וכדומה.
אם החכם רואה לנכון הוא יכול לומר- אני נותן לך רשות לכתוב, אבל רק לשנה (או כל פרק זמן אחר).
לאחר שעברה השנה הסופר כותב ללא רשות. לא מסובך בכלל להבין.
וכן מפורש בסנהדרין בפ"ק לעניין רשות לדון דיני ממונות או להורות- שמועילה נתינת רשות בי"ד לשנה או שנתיים. וה"ה לכאן
|
|
|
|
|
00000000
|
 |
|
|
|
אם זה כל כך חשוב שסופר יחדש את כתב הקבלה שלו כל 3 שנים אז החפץ חיים והרב גנצפריד לא היו מתעלמים מכך וכותבים את שכך יש לעשות.
ועל כן סופר שהוציא כתב קבלה כפי שנדרש בהלכה ולא מחדש אותו, אין בכתיבתו שום פגם.
|
|
|
|
|
0000000000
|
 |
|
|
|
למה החפץ חיים והרב גנצפריד כתבו שצריך תעודה לסופר?
איפה זה מובא?
הרי אם באמת היה צריך הראשונים הגאונים האמוראים התנאים אנשי כנסת הגדולה ומשה רבנו כבר מזמן היו אומרים את זה? למה זה לא כתוב בחומש אם צריך תעודה?
תתעורר, איפה אתה חי? הרבנים שבדור שלך הם כלום? הרבנים שבדור הקודם הם כלום? אין יכולת לרבנים לתקן תקנות? אם כך אז למה החפץ חיים כן יכול לתקן?
לא בונים בניינים על קושיות וספקות שיש לך, אם אתה רוצה להבין ולברר לא ככה שואלים.
אתה על סף האפיקרוסות, תתעורר.
סליחה על החריפות
|
|
|
|
|
00000000000000
|
 |
|
|
|
אתה נסחפת.
אל תברח לנקודות אחרות, לא משנה כרגע האם שוחט זה יותר או לא, האם אתה מבטל את דעת הרבנים ודעתך היא הקובעת? האם אתה מזלזל בגדולי ישראל? תענה לנקודה, האם הרבנים הם כלום בעיניך? תעבור על ההודעות הקודמות שלך ותנסה להבין מה הבעיה בצורה שאתה חושב וכותב.
|
|
|
|
|
0000000000000000
|
 |
|
|
|
להבדלים בין שוחט לסופר, אתה מוזמן לפתוח ספרים ולהסתכל.
|
|
|
|
|
000000000000000000
|
 |
|
|
|
אינני מזלזל חלילה בדעת הרבנים, ויש גם הרבה הגיון במה שהם אומרים שצריך לחדש את התעודה בכל מספר שנים נתון.
השאלה שלי היא, האם אני יכול לגשת לרב השכונה שאותו אני שואל באופן קבוע בהלכות סת"ם, והוא מכיר אותי אישית, והוא יחתום לי על התעודה. אם ירצה יבחן אותי, ואם לא ירצה - (וסביר שלא יבחן משום שהוא מכיר אותי היטב ואת שאלותיי וספקותיי בהלכות סת"ם) יחתום על חידוש התעודה,
למה צריך דווקא גוף מוכר בזמן חידוש התעודה?
|
|
|
|
|
00000000000000000000
|
 |
אולי
|
[ אורח ] אורח
|
|
|
|
22/04/2025 13:12
|
|
|
|
אולי זה בסדר, תשאל פוסק.
בכל מקרה פשוט שתמיד בכל דבר עדיף לעשות בדרך המקובלת כמו כולם, כמו שתשאל למה צריך כשרות מוכרת, אולי נעשה כשרות אצל רב שאף אחד לא מכיר?
האם הכשרות הזו טובה? אולי היא יותר טוב מכל הכשרויות, ואולי היא בכלל לא כשרות.
מהצד האישי שלך זה יותר בסדר, מצד הלקוח תחשוב מה הוא צריך לעשות, איך הוא יודע שהסת"ם שלא עברו סף מינמלי של ידיעה של הסופר?
|
|
|
|
|
0000000000000000000000
|
 |
|
|
|
יש שיודע הלכה אבל לא יודע לכתוב.
יש שלא יודע הלכה אבל יודע לכתוב.
יש שלא יודע הלכה ולא יודע לכתוב.
ויש שיודע הלכה ויודע לכתוב.
|
|
|
|
|
0000000000000000000000
|
 |
לכן דברתי
|
[ אורח ] אור שמחוני
|
|
|
|
22/04/2025 14:29
|
|
|
|
על רב שכונה וכדומה שהוא אדם מוכר ויש לו היכרות אישית עם הסופר, לעניות דעתי זו עדות טובה עשרת מונים ממבחן קצר של הגופים המוכרים,
ושוב, לא דברתי על התעודה בפעם הראשונה אלא רק על חידוש - שזה אומר שהסופר עוסק תדיר בסוגיות אלו ומשנן את ההלכות.
|
|
|
|
|
000000000000000000000000
|
 |
|
|
|
על פלוני ואלמוני. כשמי שנותן את ההכשר/פיקוח מקובל על ציבור שלם - הציבוא הספרדי או החסידי או הליטאי או כולם יחד זה לא נתון לויכוחים.
|
|
|
|
|
000000000000000000000000
|
 |
|
|
|
אבל דעו לכם תרצו תתווכחו, תרצו תסכימו, אבל במשך השנים שלי בעולם הסת"ם שמתי לב שיש שני דברים שתמיד בהם הסופרים נלכדים (כלשון הקינה) האחד הוא ענין חידוש התעודה, והשני ענין זה שמיעת שיעורים או שירים תוך כדי כתיבה (לא נכנס לנושא הזה הוא כבר דובר בפורום והתשובה כאן היא באותו סגנון), וכמובן אני לא מדבר על דברים חמורים מאלו כמו טלפונים לא כשרים וכד שאנחנו כלל לא שם שהם יסתדדרו עם היראת שמים שלהם ועם בורא עולם ומי שטוב לו שיבוסם לו.
ולפני שאומר את דבריי על שניהם גדולי עולם מזהירים תמידים כסדרן זאת אומרת שאני בא עם גב שלהם והאחרים פשוט מנסים לפרשן ולדבר מהבטן וכמובן מתרצים את הנגיעות שלהם.
נער הייתי וקצת זקנתי אבל כל אותם המצפצפצים נגד ענין חידוש התעודה חושבים שהם בקיאים בהלכה אבל הם ממש לא, זה נראה להם שהם לא שכחו את ההלכות אבל על מה ששוכחים אי אפשר לעמוד, אבל אם היו לפני אני מוכן לבחון אותם בחינה קצרה על כמה שאלות ובטוחני שהם יגמגמו, זה שזוכרים את הדברים הכלליים בסת"ם זה לא מספיק! מי שמתעסק בסת"ם יודע שכל הזמן מתעוררות אלפי שאלות, ואם לא בקיאים ממש בהלכה לא יודעים שבכלל צריך לשאול, החזו"א אמר שמי שלומד יש לו 1000 שאלות ביום ומי שלא לומד יש לו שאלה אחת באלף ימים וכמובן שאיכות הסת"ם של סופר שכל הזמן לומד את ההלכות ולא רק מסי ל"ב ול"ו היא איכות אחרת לגמרי, עוד דבר צריך לדעת שהלימוד הראשוני שלמדו למבחן לא מכסה כלל מה שסופר אמור לדעת בהמשך, יש עוד דברים שסופר כלל לא מודע להם, זה נכון שזה לא נמצא בחומר של המבחן (ויש לי מכתב מהגרמ"ש קליין מהשנה האחרונה שביקש שיבחנו את הסופרים גם על הנושאים הנוספים הללו) ומכל מקום בסעיפים של נותני התעודה כתוב שמוטל על הסופר לחזור ולשנן תלמודו תדיר וחובת הסופר ללמוד לשאול להחכים עוד כדי שיגיע לכל הפרטים הללו, גם החומר שלומדים למבחן אינו מתיישב כמו לימוד העמוק יותר לאחר מכן, אני בעצמי חזרתי שוב ושוב הרבה לאחר שקיבלתי תעודה ונתחדשו לי עוד עשרות דברים שלא נתתי דעת אליהם בפעמים הראשונות על דברים שבמבחן ידעתי שזה כשר כדי לענות על השאלה לא שמתי לב שזה דיעבד גמור ואם לא יידע את הקונה הרי שזה גזל, וזה בכל חלקי התורה כך, יש לי עוד המון מה להאריך החכם יבין ויחכים מזה, וההיפך ימצא לנכון לחפש לדחות כדי לתרץ עצמו, אבל האמת והמציאות מוכיחה להיפך ואני אומר זאת מנסיון אישי והיכרות עם סופרים רציניים, וכמובן יש לי עוד ראיות חזקות שאין כח לכתוב אותם, אבל זה כ"כ פשוט, ולכן פשוט שזו עצת היצר לא לחדש תועדה, הדבר היחיד שיכול להיות פתחון פה זה אותו סופר שחוזר תמיד על תלמודו ומתפתח בלימוד כמו שהוא רוצה להתפתח בכתיבה, והוא רק נהיה בקיא יותר ממה שהיה בזמן הבחינה הראשונה אז הוא יכול לומר בשביל מה לחדש תעודה ובשביל מה לשלם עוד כסף, אבל האמת שסוג זה של אנשים לא שואלים את זה, כי הרצינות שלהם אומרת דוקא אני אבחן כי אני יודע את החשיבות ויהיה לי תעודה בתוקף, ואני לא אפרוץ גדר כדי ששאר הסופרים יבחנו ויבינו את החשיבות לחדש את התועדה, ולא סתם ייסדו ענין זה החת"ס ובני דורו עד דורנו אנו שאנו אפ לא אבק מהדור שלהם. ובכל זאת אם תהיה לו טענה לאותו אדם נאמר לו לך להבחן ב"סטאמפ" בירושלים ששם המבחנים בחינם ובכך תדע שאתה באמת יודע וגם לא תתצטרך לשלם כסף על זה. ושוב אל תנסו לטעון טענות שונות ומשונות כבר לא אאריך יותר בתשובה כנגד טענות רדודות כמו האם רופא או עו"ד מחדש את התעודה שלו כי זה כ"כ פשוט לכן מי שלא מבין את החילוק בעצמו לא נוכל גם להסביר לו כי הכל בא מנגיעה אישית. בקיצור הייתי חייב לכתוב למרות שהנושא הזה כבר דובר רבות והרבנים מעוררים על זה תמידים, בשביל מבקשי האמת ובשביל שלא יכשלו אותם שבאמת רוצים לקיים רצון ה.
לסיום רק אזכיר בקיצור מקצת נושאים לגרות לב הלומדים לדעת דברים שלא נמצאים או שאינם מפורשים כל צורכם בחומר של המבחן כדי שידעו שיש הרבה עוד לדעת ושוב זה רק מקצת, בלימוד עצמו וגם בחומר שכן לומדים יש עולם ומלאו:
א. ח"ת ע"י כתיבה
ב. פסול קובה וזנב
ג. מחלוקת איברים וצורה.
ד. דין פנים חדשות
ה. חומרת הרשב"א, חומרת הרד"ך, חומרת האבני נזר (ונפק"מ גדולה למוכרים בתורת מהודר אם יש כאן מקח טעות בהעדר חומרות אלו).
ו. שורה קובעת או שיעור האות בפני עצמה
ז. קידושו וגומרו באים כאחד
ח. שיעורי הגליונות.
|
|
|
|
|
000000000000000000000000
|
 |
באמת
|
[ אורח ] אורח
|
|
|
|
22/04/2025 15:57
|
|
|
|
הדרישה לכתחילה של משמרת סתם היא שתקח את התעודה לרב או בית דין והם יחתמו עליף גם כן, בכל תעודה למטה יש חלק כזה. ואז אתה מקבל את שני הנקודות.
לגבי השאלה שלך על חידוש אם זה תופס, תשאל פוסק, לא פורום
|
|
|
|
|
00000000000000000000000000
|
 |
דרך אגב
|
[ אורח ] אורח
|
|
|
|
22/04/2025 20:25
|
|
|
|
אפשר שרב עיר שכונה וכד יסמיך אותך לסופר ויתן לך כתב הסכמה, רק יש בזה שני בעיות, א. צריך שזה יהיה מוסכם על הקונה, מן הדין כלפי שמיא ודאי שזה אמור להועיל לגבך, אבל הבעיה העיקרית היא שצריך שאותו רב יהיה בקיא בדיני סת"ם ויבחן אותך על סת"ם ולא רק שמכיר אותך שאתה יר"ש, אני ממש לא מזלזל אבל רבנים גם חשובים לא בקיאים בהלכות סת"ם (אני לא מדבר על ידיעות כלליות בעניני סת"ם), זה נושא שמי שלא מתעסק בו לא משקיע בו די הצורך, כמובן שיש רבנים ת"ח שבקיאים אבל לגבי רבני עיר שכונה וכד (כמובן לא כולם) אין את הבקיאות הנדרשת, הסיבה כמו שאמרתי שאינם מתעסקים בזה, ועוד שזה לא נושא שבוחנים עליו ברבנות להיות רב עיר, שכונה, דיינות וכד.
|
|
|
|
|
00000000000000000000000002
|
 |
|
|
|
ושוב - צודק לגמרי, וכל הכבוד שהארת את עיני הציבור בנקודות שהוספת בסוף, (אני אישית כבר נתקלתי באנשים העוסקים בסתם, עם תעודה בתוקף, וקשקשו בשכל כל מיני הלכות מבורות וחוסר ידיעה, משום שלעבור את המבחן זה רק אומר שאתה יכול להתחיל לכתוב, אבל ללמוד תמיד כפי שהארכת באר היטב).
ורק אבאר שוב שאני דברתי על מקרה של רב שכונה מוכר הבקיא מאוד בהלכות סתם ושהסופר שואל אותו קבוע בשאלות המתעוררות בכתיבה, ועפ"ז הרב יכול לדעת את רמת ידיעתו של הסופר ולא רק יראת שמים כללית.
אכן, ביארו פה החברים שדבר כזה יכול להוות תקלה ומכשול ופתח, ולכן אני מושך את דברי, ואחזור ואומר שכל סופר שמכבד את עצמו ואת המקצוע ילך להבחן בלי לפחד,
וכשסופר אמר לי אני בקיא בהכל תבחן אותי, למה אני צריך תעודה השבתי לו שלא אסמוך עליו כי אם הוא כל כך בקיא מה הוא מפחד מהמבחן? ענה לי שאין לו ענין לשלם - אמרתי לו זה מגוחך להגיד את זה על סכום כזה פעוט שבמזוזה ראשונה אתה שוכח ממנו, ויש לך תוקף לשלש שנים.
נ.ב. בתחילת דרכי, פגשתי סופר שאמר לי 30 שנה אני לומד הלכות סתם, ואין פעם שלא מתחדשים לי דברים חשבתי לתומי שהוא מגזים, כשהתחלתי ללמוד ולהעמיק גיליתי שהוא הגזים כלפי מטה....
יישר כח לכל המגיבים
ובברכה שלא תצא תקלה מתחת ידינו חלילה.
|
|
|
|
|
00000000000000000000000002
|
 |
|
|
|
אינני מהאוהבים להגיב בפורומים.
אבל מניסיוני הרב אני אומר חד משמעית:
סופר ששואל שאלות מהסוג של מי אמר שצריך, ולמה הרבנים ככה אומרים, עצם הגישה המחשבתית היא פסולה לחלוטין, וצריך בדיקה גדולה על הסת"ם שלו, ובסתר ליבו הוא יודע את זה! ואם עדיין לא מבין את זה, זה נובע רק מבורות וכמו שציטטת בשם החזו"א או מגאוה וחוצפה, ולענ"ד מוכיח שאינו ראוי למלאכת שמים זו.
יסוד היסודות של יהודי יר"ש הוא ציות לדעת גדולי הדור. של היום!!! וכבר אמרו חז"ל "אין לך אלא שופט שבימיך" (ר"ה כה:)
אלו שיש להם טענות שטות ונאחזים בבוקי סריקי על החפץ חיים והרב שלמה גאנצפריד וכו, הם אלו שבזמן שחז"ל תקנו מוקצה ועירובין וכו הם גם אמרו מה זה האכיפה הזו? ומה לא טוב מה שעשה משה רבינו ע"ה ומי לך גדול ממנו וכו, טענות שהם סותרים לחלוטין את השקפת התורה הק.
אדם שחי עם כזו חשיבה ספק גדול אם הוא מדקדק בקלה כבחמורה... ועאכו"כ שאינו ראוי להיות סופר במלאכת שמים!
קיצרתי, ואידך פירושא זיל גמור!
|
|
|
|
|
00000000000000000000000002
|
 |
|
|
|
כל מילה ! אני עכשיו חידשתי תעודה לאחר 3 שנים , בה אני בקיא בחומר היטב, ואני חזרתי על החומר כל הזמן. אם כל זאת לקראת המבחן התחדשו לי דברים חדשים כאלו ואחרים . יש משהו בלגשת למבחן בתקווה להוציא 100 אחוז שגורם לנו לשננן היטב היטב - חד וחלק
|
|
|
|
|
0000000000000000000000000200
|
 |
|
|
|
נמצא בירושלים קרוב לישיבת מיר. גם מקווה שיעשו ימי מבחנים בכמה מקומות בארץ
|
|
|
|
|
0000000000000000000000000200
|
 |
|
|
|
|
|
|
000000000000000000000000020001
|
 |
|
|
|
היום לראות שהשיח בין הסופרים השתנה, ובאמת עוד ועוד סופרים מקבלים דברי אמת, ובאמת חשוב להם לקיים דברי רבותינו לשנן ההלכות החשובות והמוכרחות ולהבחן עליהם בעבר זה היה סתם ויכוח חסר תועלת, נהנתי מתגובותכם עלו והצליחו!!!
נקווה שגם את שאר התנאים לקבלת התעודה יקבלו באמת ובתמים בלב שלם, ובפרט ענין שמיעת שיעורים ושירים תוך כדי כתיבה ולשמור עצמם מטלפונים לא כשרים ושמיעת רדיו וקריאת עיתונים שאין דעת חכמים נוחה מהם (כלשון הרב וואזנר והרב קליין). ולהוסיף עוד יראה וקדושה בפרט במלאכה זו שהיא מלאכת שמים ממש שע"י אותיות נבראו שמים וארץ, ועוסקים בגוף הקדושה ולא בעוד מקצוע קליגרפי כזה או אחר. ותראו סיעתא דשמייא וברכה במעשי ידיכם.
|
|
|
|
|
|